Сос Беарнез – история и развитие

сос-беарнез-Mr. Marlin

Сос Беарнез – история и развитие

Сос Беарнез е кремав и гъст сос с богата текстура, направен от жълтъци, масло и сметана и богато гарниран с подправки, естрагон и лук. Традиционно се приготвя на ръка. Сосът се поднася горещ и е за предпочитане да не се съхранява повече от 50-60 минути преди сервиране. Той върви перфектно с пиле на скара, телешко или свинско. Може да се използва и като дресинг за паста, върху която можете да поръсите малко прясна шунка. Може да се използва в сандвичи и до варени яйца. Подходящ е за печена риба, за бульон от риба или аспержи.

Относно сос Беарнез, известният ресторантьор Фернан Пойнт пише в „Ma Gastronomie“ – „Това е обикновен сос от яйчен жълтък, шалот, естрагонов оцет и масло, но ви трябват години, за да успеете да го приготвите перфектно.“

Историята на сос Беарнез

Беарнез е от сравнително новите френски сосове, на по-малко от 200 години. Счита се за “дете” на сос Холандез, който е един от 5-те основни соса въс Френската кулинария.

Заслуга за създаването му има Шеф Jules Collinet, който открива рецептата през 1836. Ресторантът на Шеф Collinet се намира в бившата резиденция на френското кралско семейство и носи името на един от най-знатните френски владетели  –  Хенри IV. Името на соса идва от родното място на Хенри IV – Беарн (регион във Франция). Прочутият ресторант е все още отворен. Той е част от бутиков хотел, в който се намира залата, където е роден Кралят Слънце – Луи XIV.

Първите дани за появата на сос Беарнез в Америка датират от 1961. Тогава рецептата е публикувана в американската кулинарна книга “Mastering the Art of French Cooking” на Джулия Чайлд. В много от големите градове в САЩ ресторантите са наемали френски готвачи и са предлагали изтънчени ястия, гарнирани със сос Беарнез.

Можете да поръчате Сос Беарнез от нашия онлайн магазин още сега!

Последвайте Mr. Marlin във Фейсбук