КатегорииБЛОГ

Историята на сос Беарнез

Сос Беарнез е кремав и гъст сос с богата текстура, направен от жълтъци, масло и сметана и богато гарниран с подправки, естрагон и лук.

Беарнез е от сравнително новите френски сосове, на по-малко от 200 години. Заслуга за създаването му има Шеф Jules Collinet, който открива рецептата през 1836. Ресторантът на Шеф Collinet се намира в бившата резиденция на френското кралско семейство и носи името на един от най-знатните френски владетели  –  Хенри IV. Името на соса идва от родното място на Хенри IV – Беарн (регион във Франция). Прочутият ресторант е все още отворен и е част от бутиков хотел, в който се намира залата, където е роден Кралят Слънце – Луи XIV.

Първите дани за появата на сос Беарнез в Америка датират от 1961, когато рецептата е публикувана в американската кулинарна книга “Mastering the Art of French Cooking” на Джулия Чайлд. В много от големите градове в САЩ ресторантите са наемали френски готвачи и са предлагали изтънчени ястия, гарнирани със сос Беарнез.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *