КатегорииБЛОГ

Сос Беарнез – история и развитие

сос-беарнез-Mr. Marlin

Сос Беарнез е кремав и гъст сос с богата текстура, направен от жълтъци, масло и сметана и богато гарниран с подправки, естрагон и лук. Традиционно се приготвя на ръка. Сосът се поднася горещ и е за предпочитане да не се съхранява повече от 50-60 минути преди сервиране. Той върви перфектно с пиле на скара, телешко или свинско. Може да се използва и като дресинг за паста, върху която можете да поръсите малко прясна шунка. Може да се използва в сандвичи и до варени яйца. Подходящ е за печена риба, за бульон от риба или аспержи.

Относно сос Беарнез, известният ресторантьор Фернан Пойнт пише в „Ma Gastronomie“ – „Това е обикновен сос от яйчен жълтък, шалот, естрагонов оцет и масло, но ви трябват години, за да успеете да го приготвите перфектно.“

Историята на сос Беарнез

Беарнез е от сравнително новите френски сосове, на по-малко от 200 години. Счита се за “дете” на сос Холандез, който е един от 5-те основни соса въс Френската кулинария.

Заслуга за създаването му има Шеф Jules Collinet, който открива рецептата през 1836. Ресторантът на Шеф Collinet се намира в бившата резиденция на френското кралско семейство и носи името на един от най-знатните френски владетели  –  Хенри IV. Името на соса идва от родното място на Хенри IV – Беарн (регион във Франция). Прочутият ресторант е все още отворен. Той е част от бутиков хотел, в който се намира залата, където е роден Кралят Слънце – Луи XIV.

Първите дани за появата на сос Беарнез в Америка датират от 1961. Тогава рецептата е публикувана в американската кулинарна книга “Mastering the Art of French Cooking” на Джулия Чайлд. В много от големите градове в САЩ ресторантите са наемали френски готвачи и са предлагали изтънчени ястия, гарнирани със сос Беарнез.

Можете да поръчате Сос Беарнез от нашия онлайн магазин още сега!

Последвайте Mr. Marlin във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *