КатегорииБЛОГ

Интересно за крутоните

Интересно за крутоните

Крутоните представляват малки късчета хляб, който е повторно изпечен или запържен. При приготвянето обикновено хлябът се нарязва на кубчета и се овкусява със зехтин и подправки. Въпреки че терминът произлиза от френската дума „croute”, означаваща “коричка”, точният произходът на крутоните не е напълно известен. Широко разпространено е убеждението, че те са създадени във Франция, но съществуват и теории за по-древното им откриване,  чак от времето на Библейския потоп.

Поради широкото приложение на крутоните във френската кухня, тяхната история винаги се свързва с Франция. Неслучайно, именно французите празнуват Национален ден на крутона всяка година на 13 Май.

Съществуват многобройни рецепти за приготвянето и овкусяването на крутоните. „Класическите” крутони само се пекат и заливат със зехтин. Други рецепти обогатяват вкуса с различни подправки като босилек, чубрица, риган, самардала, чесън, чили и др.

Главно крутоните се използват като гарнитури към салати и по-гъсти (крем) супи. Едни от най-популярните ястия с крутони са салатата „Цезар” и крем супите – картофена, гъбена, доматена и спаначена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *