КатегорииБЛОГ

Mr.Marlin представяне

Marlin е мястото, където знанието и традициите се преплитат с иновациите и там се ражда неповторимият вкус. Нашата мисия е да бъдем вашия надежден партньор в професионалната кулинария и да отговорим на взискателния вкус на клиентите в хотелиерския и ресторантьорския бизнес, съгласно най-високите европейски и световни стандарти за качество.

Нашият професионален екип от готвачи, технолози и демонстратори ще ви въведат в богатата продуктова гама на Mr. Marlin, осигурявайки ви пълна технологична подкрепа и ноу-хау. Базата ни за развойна дейност разполага със собствена професионална кухня и дегустационна зала. Благодарение на собствената логистична мрежа и складови бази в страната, осигуряваме навременни доставки на нашите клиенти.

КатегорииБЛОГ

Интересно за крутоните

Интересно за крутоните

Крутоните представляват малки късчета хляб, който е повторно изпечен или запържен. При приготвянето обикновено хлябът се нарязва на кубчета и се овкусява със зехтин и подправки. Въпреки че терминът произлиза от френската дума „croute”, означаваща “коричка”, точният произходът на крутоните не е напълно известен. Широко разпространено е убеждението, че те са създадени във Франция, но съществуват и теории за по-древното им откриване,  чак от времето на Библейския потоп.

Поради широкото приложение на крутоните във френската кухня, тяхната история винаги се свързва с Франция. Неслучайно, именно французите празнуват Национален ден на крутона всяка година на 13 Май.

Съществуват многобройни рецепти за приготвянето и овкусяването на крутоните. „Класическите” крутони само се пекат и заливат със зехтин. Други рецепти обогатяват вкуса с различни подправки като босилек, чубрица, риган, самардала, чесън, чили и др.

Главно крутоните се използват като гарнитури към салати и по-гъсти (крем) супи. Едни от най-популярните ястия с крутони са салатата „Цезар” и крем супите – картофена, гъбена, доматена и спаначена.

КатегорииБЛОГ

Историята на сос Беарнез

Сос Беарнез е кремав и гъст сос с богата текстура, направен от жълтъци, масло и сметана и богато гарниран с подправки, естрагон и лук.

Беарнез е от сравнително новите френски сосове, на по-малко от 200 години. Заслуга за създаването му има Шеф Jules Collinet, който открива рецептата през 1836. Ресторантът на Шеф Collinet се намира в бившата резиденция на френското кралско семейство и носи името на един от най-знатните френски владетели  –  Хенри IV. Името на соса идва от родното място на Хенри IV – Беарн (регион във Франция). Прочутият ресторант е все още отворен и е част от бутиков хотел, в който се намира залата, където е роден Кралят Слънце – Луи XIV.

Първите дани за появата на сос Беарнез в Америка датират от 1961, когато рецептата е публикувана в американската кулинарна книга “Mastering the Art of French Cooking” на Джулия Чайлд. В много от големите градове в САЩ ресторантите са наемали френски готвачи и са предлагали изтънчени ястия, гарнирани със сос Беарнез.

РапицаКатегорииБЛОГ

Ползите от рапичното олио

Рапичното олио е изключително полезен и натурален продукт, който се извлича чрез студено пресоване на семенцата на рапицата. По този начин изцяло се запазват хранителните свойства на суровината. Малко известен е фактът, че рапичното олио съдържа най-ниското ниво на наситени мастни киселини от всички растителни мазнини.

Олиото е предпочитано, тъй като е богат източник на витамин Е, омега 3, 6 и 9 мастни киселини.

То намалява лошия холестерол и оказва цялостно благоприятно въздействие върху имунната система на организма. Има много добро влияние върху косата, ноктите и кожата на човек.

За 2020/21 световното производство на рапица е нараснало с 1 милион тон, достигайки 71 милиона тона. Най-големи производители в глобален план са ЕС и Канада.

КатегорииБЛОГ

Поглед към модерните бургери

Знаете ли, че 89% oт вeгaн яcтиятa в pecтopaнтитe ce ĸoнcyмиpaт oт xopa, ĸoитo нe ca нитo вeгaни, нитo вeгeтapиaнци. Toвa coчи aнaлиз в пoвeдeниeтo нa xpaнeнe, пopъчaн oт pecтopaнтьopcĸaтa индycтpия в Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo. Извoдът e, чe aĸo имaтe зaвeдeниe зa xpaнeнe, дopи мeнютo ви дa e тpaдициoннo opиeнтиpaнo ĸъм мeco, в ниĸaĸъв cлyчaй нe тpябвa дa пoдцeнявaтe вeгaн яcтиятa. Зaщoтo освен здравословният аспект на продуктите на растителна основа, предпочитанията и вкусовете на голяма група потребители са да ce ядe по-малко мeco.
Peвoлюциятa във вeгaн индycтpиятa e eднoвpeмeннo възмoжнocт и пpeдизвиĸaтeлcтвo зa бизнeca c xpaнeнe. Heoбxoдимocттa дa ce yдoвлeтвopят пoтpeбитeлитe, ĸoитo иcĸaт вce пoвeчe интepecнa, вĸycнa и paзнooбpaзнa вeгaн xpaнa e пpeдизвиĸaтeлcтвo ĸъм pecтopaнтьopcĸия бpaнш. Πpeз пocлeднитe гoдини пaзapът зa зaмecтитeли нa мeco пpoцъфтявa, а рецептите включват широка гама от растителни протеини – соев, грахов, боб, леща, елда и други