Крутони – интересни факти и ценни съвети

крутони Mr. Marlin

Крутони – интересни факти и ценни съвети

Крутони са малки късчета хляб, който е повторно изпечен или запържен. При приготвянето обикновено хлябът се нарязва на кубчета и се овкусява със зехтин и подправки. Въпреки че терминът произлиза от френската дума „croute”, означаваща “коричка”, точният произходът на крутоните не е напълно известен.

История на крутоните

Поради широкото приложение на крутоните във френската кухня, тяхната история винаги се свързва с Франция. Неслучайно, именно французите празнуват Национален ден на крутона всяка година на 13 Май. Реално съществуват и теории за по-древното им откриване, чак от времето на Библейския потоп.

Приготвяне и приложения на крутоните

Съществуват многобройни рецепти за приготвянето и овкусяването на крутоните. „Класическите” крутони само се пекат и заливат със зехтин. Други рецепти обогатяват вкуса с различни подправки като босилек, чубрица, риган, самардала, чесън, чили и др.

Главно крутоните се използват като гарнитури към салати и по-гъсти (крем) супи. Едни от най-популярните ястия с крутони са салатата „Цезар” и крем супите – картофена, гъбена, доматена и спаначена.

Ето няколко професионални съвета за домашно приготвени хрупкари крутони

Приготвянето на домашни крутони е изключително лесно! Тази рецепта дава златисто кафяви крутони, които са хрупкави отвън, дъвчащи отвътре и с много плътен вкус! Домашно приготвените крутони са идеалният начин да изразходвате останалия хляб. Да не говорим, те ще накарат къщата ви да ухае невероятно, докато се пекат!

Нарежете хляба на кубчета с нож. Уверете се, че крутоните са еднакви по размер, така че да се изпекат равномерно. Полейте с олио и подправки. Поставете нарязания хляб в голяма купа и поръсете със зехтин. Поръсете с подправки и разбъркайте отново. Разстелете крутоните върху хартия за печене. Професионален съвет: Уверете се, че крутоните са разпределени в един равен слой. Избягвайте препълването на тавата за печене или крутоните няма да се изпекат равномерно. Печете до златисто кафяво и хрупкаво. Използвайте крутони незабавно или ги оставете да се охладят до стайна температура и ги съхранявайте в торбичка с цип.

Как да запазим домашните крутони хрупкави? За да запазите крутоните хрупкави, ги съхранявайте в торба с цип, като целият въздух се отстранява от торбата преди запечатването. Въздухът или влажността ще доведат до застояване на крутоните и тяхното омекване. Съхранявайте пликчето на стайна температура.

Можете да поръчате крутони от нашия онлайн магазин още сега!

Последвайте ни във Фейсбук