Рапично олио – ползи и характеристики

Рапично олио - ползи и характеристики - Mr. Marlin

Рапично олио – ползи и характеристики

Рапично олио, извлечено чрез студено пресоване

Рапично олио, извлечено чрез студеното пресоване на семенцата на рапицата е изключително полезен и натурален продукт. Основата на студеното пресоване е да се отстрани маслото от семената без топлинна обработка или химикали. Студеното пресоване изцяло запазва хранителните свойства на суровината и гарантира, че нищо не се добавя или отнема от естественото рапично олио. Резултатът е универсално, вкусно рапично олио без никакви химикали и добавки.

Малко известен е фактът, че рапичното масло съдържа най-ниското ниво на наситени мастни киселини от всички растителни мазнини.

Рапичното олио е предпочитано, тъй като е богат източник на витамин Е, омега 3, 6 и 9 мастни киселини.

Омега 3 и Омега 6 са незаменими мастни киселини, които тялото не произвежда самостоятелно, заради това трябва да сме сигурни, че ги приемаме с храната си. Тези две незаменими мастни киселини допринасят за развитието, растежа и поддържането на здрава имунна система и има благоприятно въздействие върху мозъка. Важно е да ги консумираме в правилното съотношение, както се намира в студено пресованото рапично масло. Именно това съотношение прави студено пресованото рапично олио едно от най-здравословните продукти.

Рапичното олио е богат източник и на витамин Е. То намалява лошия холестерол и оказва цялостно благоприятно въздействие върху имунната система на организма. Има много добро влияние върху косата, ноктите и кожата на човек.

В студено пресованото рапично олио се съдържат и естествените растителни стероли. Растителните стероли са мастноразтворими съединения, открити в някои зеленчуци, ядки и семена, включително рапица. Те са сходни по структура с холестерола, поради което, когато се консумират, растителните стероли се конкурират с холестерола за усвояване в кръвния поток. Нашите тела по-лесно усвояват растителните стероли, тъй като те блокират усвояването на холестерола. Това води до преминаване на холестерола извън тялото.

За 2020/21 световното производство на рапица е нараснало с 1 милион тон, достигайки 71 милиона тона. Най-големи производители в глобален план са ЕС и Канада.

Запишете се за бюлетин от Mr. Marlin, за да получавате най-новата и интересна информация от нас.

Последвайте ни във Facebook и Youtube